Disleksi



Disleksi

Disleksi bireylerde iki şekilde görülebilir: doğuştan gelişimsel disleksi ve travmaya bağlı disleksi. Gelişimsel disleksi genellikle çocuk okula başladığında ortaya çıkar. Disleksili bir çocuk, eğitim sisteminde yetersiz okuma yazma becerilerinin nedeni ile ne yazık ki akranlarından ayrılıyor. Öğretmenler ve veliler, bu kadar canlı, zeki ve gözle görülür fiziksel sorunları (görme ve işitme) olmayan bir çocuğun temel okuryazarlık becerilerinde bu tür sorunları nasıl yaşayacağını anlamakta güçlük çekmektedir. Bilgisiz olmaları, çocuğu yanlış anlamalarına ve onu tembel, aptal veya disiplinsiz olarak yanlış adlandırmalarına neden olur. Bu kaçınılmaz sonuç, çocuğun kendine olan güvenini ve yapabileceklerine dair inançlarını sarsar, bu nedenle gelişimsel disleksi sadece çocuğun okul hayatını etkilemez aynı zamanda çocuğun sosyal ve psikolojik gelişimini de olumsuz etkiler. Bu etkileşimin yoğunluğu çocuğun erken teşhisi ile doğru orantılıdır. Disleksi, ilaçla giderilebilecek bir hastalık değil, doğru eğitim yaklaşımı ve eğitim yöntemleri ile aşılabilecek bir zorluktur.

Günümüzde gelişimsel disleksinin sadece okul çağındaki çocuklarda görülen bir öğrenme güçlüğü olmadığı daha yaygın olarak kabul edilmektedir. Disleksi ile doğarsanız, belirli bir zorluk derecesine sahip olmaya devam edeceksiniz, bu da disleksi çocuklar, ergenler ve yetişkinler için ömür boyu sürecek bir zorluk olduğu anlamına gelir.

Disleksinin Belirtileri Nelerdir?

  1. Disleksi belirtileri çocuğun yaşına göre değişmekle birlikte genel olarak görülebilen bazı belirtiler şunlardır:
  2. Zeka düzeyleri normal veya normalin üzerindedir.
  3. Okuma ve yazma becerisi edinmede zorluk.
  4. Harfleri ve sayıları tersine okur ve yazar. (b-d, 6-9, bal-dal, 21 yerine 12 gibi)
  5. Huzursuz, konsantrasyonu zayıf bir görünüm.
  6. İlgisi yetersizliği.
  7. Kısa süreli hafıza zayıftır, örneğin çarpım tablosunu ezberlemekte zorlanırlar.
  8. Sırasıyla günleri ve ayları öğrenmekte güçlük çekerler.
  9. Sağ, sol ve yönleri karıştırırlar.
  10. Ayakkabı bağcığı bağlama gibi ince motor hareketlerinde ve topa vurma ve yakalama gibi kaba motor hareketlerinde zorluk yaşarlar.

Performansları günden güne değişir. Teşhis Erken teşhis, çocuğun, kısır bir başarısızlık döngüsüne girme endişesi yaşamaktan öz güvenini kaybetmesini önleyecektir. Bu, çocuğun gelecekteki destek eğitim programında aktif olmasını sağlayacaktır. Yabancı ülkelerde yapılan araştırmalar sonucunda, disleksi riski taşıyan okul öncesi çocukları tespit etmek mümkündür. Tespit edilen bu çocuklar Sakarya özel eğitim disleksi programı ile büyük oranda problemleri ortadan kaldırabilir.

DİSLEKSİ MÜDAHALE PROGRAMI

Merkezimizde akıcı okuma ve okuduğunu anlama becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

O-DİST O-DMP

Merkezimizde Okul Öncesi Dönem (48-72 ay) bireylerdeki dislektik belirtilerin tespit edilmesi ve müdahale edilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

DONA

Merkezimizde Okuduğunu Anlama ve Yaratıcı Düşünmeye, anlama, yorumlama, analiz etme, ilişkilendirme ve yeniden değerlendirme yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

SARIKİTAP

Merkezimizde Akıcı Okuma ve Okuduğunu Anlama Becerisinin artırılması ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Hızlı iletisim
  • 05435102098
  • 05435102098
  • info@ozelegitimsakarya.com
Bizimle İletişime Geçin
Hızlı iletisim

Whatsapp Destek

Destek Hattı

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?